26 Eylül 2013 Perşembe

Hamilelik kabusu KRAMPLAR..

Hemen hemen her hamilenin başına geliyor sanıyorum.

Benimde 30. haftam ve 2 kez uykumdan ağlatarak,acı ve çığlıkla uyandırdı.Allahım o nasıl birşey öyle.Bacağımın içine biri girip bir noktada kaslarımı dertop etmişde damarlarımı da iki uçtan çekiştiriyolarmış gibi.Baldırım oldu taş gibi.Çığlığımdan korkuyla uyanıp ne olduğunu kavrayamayan kocamın suratı oldu kireç taşı.Bir yandan masaj yapıyoruz bir yandan bacağımı yukarı doğru kaldırmaya çalışıyoruz.10 dakika kadar ya sürüyor ya sürmüyor ama o 10 dakika geçmek bilmiyor.

İşte böyle bişey hamilelik krampları.

Peki neden oluyor?

Aslında tam olarak sebebi şudur diyene rastlamadım.Ama sebep olduğu düşünülen durumlar var elbette.

Bunların başında vücutta hamilelikle birlikte baş gösteren Magnezyum,Potasyum gibi minerallerin eksikliği var.Besinlerle almaya kalkarsak gereğinden fazla besin tüketmek gerekeceğinden genelde ilaçla destekliyor doktorlar.

Ayrıca alınan aşırı kilo,sıvı kaybı,bacaklarda bulunan varisler,uzun süreli ayakta kalmayı gerektiren aktiviteler yada tam tersi uzun süreli oturmak da krampların sıklığını etkileyebiliyor.

Peki olmasın diye neler yapmalı ?

Doktor önerilerini değerlendirebilirsiniz elbette öncelikle.

Ayrıca;
Bol su içmeli,
Yürüyüş yapmalı,
Hareketsiz kalmaktan kaçınmalı,
Çok yorulmamaya çalışmalı,
Mineralden zengin meyveler tüketilmeli (muz ve kivi potasyumda zengindir mesela),
Yine sebzeleri mineral bakımından zenginlerden seçmeye çalışmalı,
Çok topuklu ayakkabılar giymemeli,

Velevki oldu bu kramp denen illet o zamanda dizi gerip ayağı kaldırmaya çalışmak lazım.Aslında çoğumuz istemsiz bu hareketi yapıyoruzdur zaten.Masaj yapmaya çalışın.Ayak parmaklarını çekiştirin.(Bende işe yarıyor.)

Az kramplı gebelikleriniz olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder