5 Mayıs 2014 Pazartesi

BEBEKLER KAÇ AYLIKKEN OTURMALIDIR ?

Bebeği dünyaya geldikten sonra hemen hemen bir çok anne gelişimin hızına karşı büyük şaşkınlar yaşar.Bir gün bir anda gözlerinizin içine bakarken bir başka gün birden bire elinize uzanır,oyuncaklarına tepki verir.Dünyanın 8. harikasını bulmuş gibi hissetmemize sebep olan bu olaylar aslında gelişimin anne karnından sonra en hızlı ilerlediği ilk bebeklik döneminin en doğal sonucudur.

Gördüğümüz her yeniliği hevesle başkalarına anlatmak isteriz.Her anına tanık olduğumuz bebeğimizdeki en ufak değişiklik bile gözümüzden kaçmaz.Bu insanlık için küçük ama ANNELER için çok büyük bir değişimdir.Bu sebeple çok göze batanlar,insanların gülümsemesine sebep olanlar dışında yaşanan hiç bir değişim insanların ilgisini çekmez.Ama anneler herşeyi anlatmak ister.Ve yavaş yavaş bekar ve çocuksuz arkadaşlarınız sizden uzaklaşmaya başlar.Sebep açık,bir gün bizde bekar ve çocuksuzduk :)

Tüm bu değişimler yetmez ama anneye.Bir kez yeniliklerin tadını almış,hızlı gelişimin tadına varmıştır ve yine yine ister..Ne zaman oturacak,ne zaman emekleyecek,ne zaman herşeyi silip süpürecek vb..

Hele birde bazı takıntılı annelerle çevriliyseniz iş daha zor.Benim oğlum daha 8 aylık yürüdü.40 ı çıktı oyuncaklarını istedi,daha 4 aylık herşeyi yer hiç yemek seçmez...Bunları duyan anne hemen "Benim çocuğumda ne var?" , " Neden hala yürümedi?" , " Neden hala oturamıyor?" , " Eyvah! Ek gıda için çok geç kaldım bizimki hala haşlanmış sebze kemirsin,tembel kuzu" demeye başlar.

ŞİMDİ DURUN.Herşey sırayla..Acele ettirdiğinde daha muhteşem bir çocuğunuz olmayacak.Çok erken yürümesinin yararı ne? Hepsini yapacak.Sabredip çocuğunuzun keyfini sürün.Zaman çok çabuk geçiyor.Her yaptığına doyun..Zaten ömrü boyunca yarış atı gibi koşmak zorunda olduğu bir sistemin içinde yaşayacak.Ona kendini tanıması için zaman verin.

Gelelim asıl konumuza.Ne zaman oturur? İnternette yaptığım araştırmalar 4. aydan sonra destekli oturtulmasında herhangi bir zarar olmadığı yönünde.Bunu ortopedi doktorumuza da onaylattım.Ama aslında bu kararı bebeğiniz verecek.Onu iyi gözlemlerseniz hazır olduğunu anlayacaksınız.4.ayda Eren oturmak ne mümkün top haline geliyordu.Belinden yukarısını dik tutabilmek oturmak için çok önemli.Ama yapamıyordu.Kucağımda oturtmaya çalıştığımda yüzüstü kapaklanıyordu.Zorlamadım.Zamanla yattığı yerden elimize yapışıp kalkmaya çalıştı.Kaldırırken popo üzerine geldiğinde kendini geri çekerek oturmaya çalıştığını farkettim ki bu 5. ayını doldurmak üzere anca gerçekleşti.Şuan da 6.ayınından 7 gün aldı ve yaklaşık 1-2 haftadır kucağımda belinden tutarak geniş bir açıyla oturmasına izin veriyorum.Bu pozisyonda zaman geçirmekten hoşlanıyor.Ama hala yanlarına destek koyduğumda oturamıyor.Biraz daha zamana ihtiyacı var.Kucağımda oturma denemeleri yapmaya ve vücudunu güçlendirmeye devam ediyor.Kendi başına oturabilmesi için desteklemeye devam ediyoruz.Yakın zamanda da başaracaktır.Acele etmiyoruz.Ek gıdaya başlayana kadar destekli oturmayı öğrenecektir.

6. ay sonunda bir çok bebeğin desteklendiğinde yıkılmadan bir kaç dk oturabildiği ve 8. ayın sonunda ise desteğe ihtiyacı olmadan oturacağı söyleniyor.Yine buna bebeğimiz karar verecek.Daha önce başarırsa ne mutlu ama bu ayları beklerse neden bebeğim oturamıyor diye dert etmeyin.Unutmamak gerekir ki hepsi birbirinden ayrı bireyler ve hangi yaşta olurlarsa olsunlar kıyaslanmamalıdırlar.. Bebeklerinizle keyifli oturmalar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder