12 Ağustos 2013 Pazartesi

Hamileliğe hazırlık...

Hamile kalmadan önce yapılması gereken ilk şey anne ve baba adayının aynı anda hazır olup olmadıklarını konuşmalarıdır.Eğer bu konuda bir karara varılmış ise diğer yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:


1) Yaşadığınız yerde sürekli gideceğiniz bir kadın doğum doktoru seçin.Seçiminizi daha sonra o doktorla (hastanede ise o hastanede) doğum yapma ihtimalinizi de düşünerek yapın ki uzun süreli gidebilesiniz.Aynı doktorun kontrolünde olmak hasta-doktor ilişkisinin erken başlaması doktorun hastaya tam olarak hakim olması açısından fayda sağlayacaktır.

2) Seçtiğiniz doktora giderek ilk muayenenizi olun.Fizyolojik olarak bir problem olup olmadığına zamanında bakılması anne olmayı planladığınız tarihin gecikmesini önler.Bazı kan testleri de isteyecek ve hamileliğinize engel bir durum olup olmadığına bakacaktır.Ayrıca size folik asid gibi bir takviye verecektir,bebeğiniz için düzenli olarak almaya başlayın.

3) Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz zamanı not alın ve 1 yıla kadar uzayabilecek bir süre stres yapmadan korunmayı bırakın.Bukadar bir süreyi kendinize tanıyın.Ama varolan bir hastalık,ilerlemiş yaş vs faktörler varsa 2. basamakta doktorunuz sizi uyaracaktır ve gerekliyse erken bir tedavi yolu önerecektir.

4) İdeal kilonuzu bulun.Çok kilolu olmak hamileliği zorlaştırabilir(tecrübeyle sabittir,kilo verdikten sonra hamile kalabildim). Ayrıca yüksek kilo hamilelik şekerine sebep olabilir.Kan basıncını da arttıracaktır.Yüksek kilolu hamileliklerde normal doğum yapmakda zorlaşır.Tam tersi ideal kilodan daha düşük kiloda olmakda hamile kalmayı zorlaştırır.Ayrıca düşük ağırlıklı bebek dünyaya getirme olasılıklarıda artar.

5) Normal doğum yapmak istiyorum diyorsanız demekle olmaz!!! Hemen egzersizlere başlamalısınız.Yürüyüş yapmak güzel bir egzersiz olabilir.Gebe kalma planlarınız olduğu için bu durumu göz önüne alarak yapabileceğiniz bir çok spor mevcut.Hatta bilinçli bir yardımcıyla spor salonlarından da yardım alınabilir.

6) Artık anne-baba olmaya karar verdiğinize göre sigara ve alkol alışkanlıklarınızı gözden geçirin.Sadece siz değil eşinizinde uzak durması gerekir.Alkol ve sigaranın sperm kalitesini düşürdüğünü unutmayın.

7) Dişçiniz ile bir randevu ayarlamak için doğru zaman.Hamile kaldığınızda yaptıramayacağınız yada yaptırmakta zorlanacağınız işlemleri yaptırmalısınız.

8) Aşılarınızı kontrol edin:Hamilelikte kızamık ve su çiçeği geçirmek tehlikelidir.Yapılmamış aşılarınızı yaptırın.Tetenoz için bekleyin hamilelikte yapılabiliyor.

9) Bağlı bulunduğunuz sağlık ocağına giderek başvurunuzu yapın ve hemşireniz ile tanışın.Sizi takip eder ve olası hamilelik durumunda aşılarınızın vs takibini yzpzar.Kan tahlillerinizi de yaptırmanız için basit bir seçenek.

10) Eşinizle kan grubunuza bakarak kan uyuşmazlığı probleminiz var mı kontrol edin.Varsa neler yapılabileceği ile ilgili bir araştırma yapmalısınız.

11) Adet günlerinizi her ay not edin.Yumurtlama zamanınızı takip edin.Bunu ovulasyon testleri kullanarak,vücut ısınızı ölçerek,akıntınızı kontrol ederek yapabilirsiniz.Yumurtlama zamanınızı bilmek ve o günleri değerlendirmek hamilelik ihtimalinizi arttıracaktır.

12) Söylendiği kadar kolay olmasada sürekli bebek fikrini düşünmemeye çalışın.Stres yapmak adet döngüsünüde olumsuz etkileyeceği için hamile kalmayı zorlaştıracaktır.Tabi bu basamak söylemek kadar kolay uygulanan bir basamak değil.Bunu bildiğim için önerim bebek sahibi olmayı planladığınızla ilgili çok kişiyle paylaşımda bulunmayın.Sizi anlayamayacak ,bu sıkıntıları yaşamadan çocuk sahibi olanlar,ailenizde olup size baskı yapan kişilerden uzak durun,hiç değilse bu konuda paylaşımda bulunmayın.Aksi durum stresini arttırmaktan öteye gitmeyecektir.


Hazırlıklarınız tamam,gerekli süre bitmiş ise ve hala gebelik yoksa zaman kaybetmeden infertite(kısırlık) araştırmalarına başlayabilir ve doktorunuzla daha sıkı randevulaşabilirsiniz..İhtiyaç duyulmamasını dilerim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder