13 Ağustos 2013 Salı

Hamilelikte beslenme...

Hamilelik dediğimizde aklımıza hep aşerme gelir.Yani ya bazı yemeklerden tiksinilir yada bazı yemeklere karşı aşırı düşkünlük artar.Biraz da hamileliğin verdiği nazlanma isteği eklenir ve iş iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Ama eğri oturup doğru düşünmek gerekirse zorunlu haller geçtikten , mide bulantıları atlatıldıktan sonra beslenme işini ciddiye almak gerekir.Bebeğiniz için “yapamıyorum” , “yiyemiyorum”ları bir kenara bırakmak ve iyi bir beslenme düzenine girmeniz gerekir.Bunun öncelikle bebeğinizin gelişimi için şart olduğunu unutmayın.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz;aslında beslediğiniz kendiniz değil de bebeğiniz.Sanırım o zaman işler biraz daha kolay olacaktır.



İdeal kilomdan daha fazla kilo ile hamile kaldığım için hemen bir diyetisyenden yardım aldım.Aksi halde hamileliğin verdiği mutluluk hormonlarım yemeklerle olan ilişkimi arttırabilirdi.Sürekli olarak kadın doğum doktoruma ve diyetisyenime danışarak 9 ayı tamamlamaya çalıştım.9 ay boyunca elbette her zaman verilen listelere uyamadım ama çok kilo almadan hamileliğime devam ediyorum.Bunu sağlıksız bir kiloda bebek dünyaya getirmemek , ve bebeğime bakabilmek için ihtiyacım olan sağlığımı kaybetmemek için yapıyorum.Aksi halde hareketlerimin yavaşlayacağını,çabuk yorulacağımı biliyorum.Doktorlarımdan duyduklarımı aşağıda paylaşacağım,ben bir doktor değilim bunu da unutmayalım 



1) Beslenmenin 1. kuralı artık 2 kişiyim ,2 kişilik yiyebilirim de yiyebilirim düşüncesinden uzaklaşmak.Kendimizi kandırmayalım,toplam kilosu gramlarla ifade edilen bir bebeğin sizinle aynı kaloriye ihtiyacı olması imkansız.Günlük kalori ihtiyacınızı ortalama 350 gr arttırmanız bebek için yeterli olacaktır.

2) Mide bulantılarını önlemede de faydalı olacak diğer bir bilgi ise öğün sayısının artması ,az ve sık beslenmedir.3 ana ve 3 ara öğünlerle beslenmek doğrudur.Uzun saatler aç kalmak tek bir öğünde fazla besin tüketmek bebeğiniz için kesinlikle sağlıklı değil.

3) Beslenme için özel bir diyete gerek yok.Hamilelikten önceki beslenme düzeninizi çok da değiştirmeden eksiltmeler yada eklemeler yaparak düzenleyebilirsiniz.Önemli olan her gün karbonhidrat,protein ,yağ ve vitamin gruplarından yeterli ve dengeli olarak almış olmanız.

4) Lifli gıdalar tüketmeye çalışmalısınız.Kabızlık hamileliğin sık rastlanan yan etkilerindendir ve lifli gıdalar bu durumu önleyebilir.Ayrıca lifli gıdalar hamileliğin ilk aylarında yaşanan mide bulantılarına da iyi gelir.

5) Meyve yemenin kilo aldırmadığına inananlardansanız durun!Meyve bol miktarda yendiğinde içerdiği şekerden dolayı kilo alımına sebep olur.Sadece meyve yiyerek ben çok vitamin alıyorum nasılsa diye düşünmeyin.Yalnızca meyve yeterli bir beslenme değildir.

6) Yediğiniz karbonhidratlar size gün içerisinde enerji sağlayacak olmasının yanında bebeğin gelişimine de katkı sağlar.Fazlası fazla kilo olarak geri dönecektir.

7) Yediğiniz yağlar bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin yapı taşlarını oluşturacak ama çok alındığında yine fazla kilo olarak geri dönecektir.

8) Yediğiniz proteinler yapıcı ve onarıcı besin grubu olduğu için çok önemlidir.Sürekli artan hücre sayısıyla hızlı büyüyen bebeğinizin sağlıklı büyümesi için çok önemlidir.Aşırıya kaçmak proteinlerin vücutta sindirimi sırasında ortaya çıkan atıkların birikmesine ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olur.Aşırı protein tüketimi söz konusu olduğunda içilen su miktarının da artırılması gerekir.

9) Süt,yoğurt,yumurta : 2 bardak olacak kadar süt ve yoğurt ile 1 yumurtayı her gün annenin tüketmesi bebeğin kemik gelişimi için gereklidir.Aslında anne içinde önemli çünkü bebek annenin depolarından ihtiyacını karşılayabilir ve annede dişlerde probleme ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu arada süt pastörize olmalı ve sütteki yağa ihtiyacımız pek yok.Yağsız süt de içebilirsiniz.

10) Beslenmenize kesinlikle eklemeniz gereken şey ise sudur.Hamilelikte 15 bardak kadar sıvı alınmalıdır.İçtiğiniz çorba,ayran vs de dahildir.Ama en azından 2,5 litresi su olmalıdır.Özellikle hamileliği yaz aylarına gelen annelerin su miktarını arttırmaları gerekir.

11) Her yerden herkesten duyacağınız hamilelikte şu faydalı bu faydalı gibi yiyeceklerin hepsini yemeye kalkmayın.Zira bir çok besin çok faydalı.Örneğin ceviz omega-3 içerir faydalıdır.Ama bu bir avuç cevizi her gün tüketmeniz anlamına gelmez.2 ceviz de yetecektir.Haftada 2 kez balık tüketiyorsanız gerek bile yok.

12) Balık demişken diyetisyenimin balık konusunda söylediklerini de yazayım.Eskiden balık diyet listelerine mutlaka eklenirken ve haftada en az 3 denirken artık haftada 2 öğünü geçmemesi için uyardıklarını söyledi.Sebebi ise balıkları iyi tanımıyor olmamız.Dip balıkları (mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan) yüksek oranda metal (civa) içeriyor ve insan bedeninde metal birikmesi bebeklerde zihinsel geriliğe sebep olabiliyor.Ton balığı ve benzeri balıklarında yağlı balıklar olduğu için sınırlı tüketilmesi gerekiyor.Balık yerken dikkat! Alternatifi de var.Semiz otu ve ceviz.

13) Hamilelikte şekere dikkat! Şeker bebeğe hızla kilo aldırabilir.Annede de kilo artışı sağlayacaktır.Ama asıl sorun yüksek kilolu bebek dünyaya getirmek(tosuncuk olmuş diye sevinsek de aslında ileriki yaşlarında diyabet hastası olma riski artıyor) annede hamilelik şekerine sebep olmak gibi kötü yan etkileri var.Bebeğinizin sağlığı ve kendi sağlığınız için şekeri minimuma indirin.Rafine şeker kullanmamaya çalışın.Yediğimiz besinlerin bir çoğu doğal şeker içermektedir ve ihtiyacımız olandan fazlasını zaten bize verecektir.

14) Hamilelikte kilo alımına yalnızca “artan kilo” olarak bakmamak gerekir.Bu sizin için fiziksel bir sorundan daha fazlası demek.Artan kilo artışı normal doğumu engelleyebileceği gibi bebeğinde sağlıksız bir kilo almasına sebep olabilir.Yani hamileyim ,kaç kez hamile kalıcamki, doğunca veririm ile kendinizi kandırmayın.Yemek yemek muhteşem bir duygudur ama artık “anne” oluyoruz ve bebeğimizin sağlığını da düşünmek zorundayız.

15) Beslenmeye ek olarak alamadığımız ya da besinlerden alsakda takviye aldığımız ilaçlar var.Örneğin demir ilacı.Demir ilacını süt ile beraber içmemeli ve içtikten en az yarım saat sonrasına kadar çay kahve gibi kafeinli gıdalar tüketmemelisiniz.

16) Gebelikte çay,kahve ve asitli içeceklerden uzak durmak gerekir.Çay özellikle demir içeren besinlerle beraber tüketilmemeli,demirin emilimini engeller.Asitli yiyecekler ise zaten hamilelik dolayısıyla baş gösterecek mide rahatsızlıklarında(yanma,reflü) artışa sebep olur.

17) Gebelikte tuz kullanımına da dikkat etmek lazım.Aşırı tuzlu beslenmek ödem yapacak,vücutta gereğinden fazla su tutulmasına sebep olacaktır.Ama bu tuzu kesin demek değil.Yeterli miktarda kullanmalı aşırısından kaçınılmalıdır.Ayrıca iyot ihtiyacını karşılayabilmek için hamilelikte iyotlu tuz kullanılmalıdır.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi sağlıklı bebekler demektir!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder