11 Ocak 2015 Pazar

KEFİR



Malzemeler


*1 kg süt (keçi sütü ve ya inek sütü)
*Kefir mayası

Kefir yapımı yoğurt yapımından çok daha kolay bir işlem.Tutturma garantili üstelik :)

Yapılışı
*Oda sıcaklığındaki sütü ( pastorize yada güvenilir sütçücen alınmış açık süt) mayalayacağımız kaba alalım.Ben genellikle 1 lt cam süt şişelerine mayalıyorum.
*Kefir mayasını (kefir danelerini) süte ekliyelim.
*Ağzını delikli strech film ile sarıp üzerine tek kat ince bir elbezini atalım ve karanlık bir dolaba kaldıralım.Buz dolabı değil sadece karanlık bir mutfak dolabı olabilir.
*Kış aylarında 24 saatte olur,yaz aylarında ise zamanı kısaltmakta fayda var.16-18 saatyetiyor.
*Nasıl kıvamda seviyorsanız bir sonraki mayalamanızı one göre düzenleyin.Örneğin çok sulu ayran gibi olduysa süt miktarını azaltabilirsiniz.Daha koyu olacaktır.Daha ekşi olsun istiyorsanız mayalama süresini arttırabilirsiniz.
*Mayalama işiniz bittiğinde süzgeç yardımıyla kefiri süzüyoruz.Süzgeçte kefir mayalarınız kalacak.Bir sonraki mayalamaya kadar bu daneleri içine biraz içme suyu biraz da kefir ekleyerek bir minik kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.Süzüntü ise içeceğiniz kefir.

Kefir yaparken mutlaka dikkat etmeniz gerekenler ;
*Kefir asla bir metalle temas etmemeli.Bu yüzden metal kaşıkla karıştırmıyoruz.Metal süzgeç kullanmıyoruz.
*Kefir mayasını dolapta 3-4 günden fazla bekletmiyoruz ,bozulur.Kokmaya ve yapış yapış,sümüksü bir hal almaya başlamışsa mayanıza elveda deme vakti gelmiştir.
*Uzun süre mayalayamayacaksanız peçete üzerinde iyice kurutup derin dondurucuya koyabilirsiniz.Açıkçası bunu denemedim ama böyle bir rivayet var :) Denemekte fayda var.
*Kefir mayanız bir süre sonra büyüyecek.Büyüdükçe ya mayayı bölüp eşe dosta dağıtın ya da süt miktarını arttırın.


NOT:Oğlum 7 ay civarındayken ilk kez kefir mayası bulabilmiştim.Ama 6. ayda başlayabilirsiniz.İlk başlarda sadece oğlum için minik bir kavanozda her gün mayalıyordum.Tıpkı yoğurt gibi taze olsun diye.Ailecek içmeye çalışın.Şu sıralar bende kendimi zorluyorum.Kefir çok sağlıklı bir içecek ve çocuklarımız bizden görerek beslenme alışkanlığı kazanıyor.13 aylık haliyle anlamıyor ama ilerde anlayacak.O yüzden aile içeceği haline getirme çalışmalarımız tam gaz devam ediyor.

Sağlıklı günlerde, afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder